Prakticna obuka-ispit

Praktičana obuka

Pravilnikom o prakticnoj obuci je predviđena minimalna obuka za B-kategoriju od 40 casova. Trajanje jednog casa je 45min. Maksimalan broj casova je dva. Prakticni casovi iskljucivo krecu i zavrsavaju se ispred trznog centra Piramida. Obaveza kandidata je da pokaze licnu kartu instruktoru svaki put pre casa.

Prijava za prakticni ispit:

Kad zavrsite kompletnu prakticnu obuku od 40 casova potrebno je:

1. uplatite troskove ispita od 4500,oo u skoli kod administratora ili na ziro racun skole 200-3221780101018-57

2. uplatite taksu za mup od 985,oo din na ziro racun 840-21849-56 poziv na broj 97 3974232115.

Na delu uplatnice gde pise SVRHA napisite POLAGANJE PRAKTIČNOG ISPITA.

Taksa mora biti na ime i prezime osobe koja polaze i adresa iz licne karte.

Administratoru predajete iskljucivo originalni primerak i nikakve greske na priznanicama za uplatu nisu dozvoljene od strane mupa. Ako ipak pogresite poziv na broj,ime, adresu,ziro racun ili izgubite original primerak taksu morate ponovo uplatiti.

Izbegavajte on-line transakcije jer se one u mupu posebno i dugo proveravaju vec uplatu izvrsite u posti,banci i drugo Ako taksu ipak uplacujete on-line onda morate doneti original potvrdu iz banke sa pecatom potpisom datumom.

Prvi primerak uplacene priznanice predajete administratoru koji ce priznanicu proveriti i onda je poslati mupu a vi cete naknadno biti obavesteni o datumu polaganja teorijskog ispita.

Najkraci rok od predaje uplatnice administratoru i zavrsetka obuke pa do izlaska na ispit je zakonski 7 dana pod uslovom da ima mesta za taj rok.

Administrator vas obavestava o datumu polaganja minimum 5 dana pre ispita, kad iz MUP-a provere i odobre pristigle prijave

Datumi ispita koje vidite u sistemu su proizvoljnog tipa i ne mozete se osloniti da cete u tim datumima polagati.

Prakticni ispit

Obaveza kandidata je da ima licna kartu morate izgledom biti kao na licnoj karti bez bitnije promene u velicini kose,brade ili lica. Pasos ili neki drugi dokument nije dozvoljen Ako se izgubi licna karta morate imati kod sebe uverenje iz mup-a Za vreme ispita kandidat mora biti pristojno obucen,bez kratkih pantalona,kratkih suknji,velikih dekoltea,majci na bratele,papuca,uvredljivih natpisa

Kompijuter slučajnim izborom bira jedan od 15 ispitnih zadataka nakon upoznavanja sa trasom odnosno relacijom ispitnog zadatka kreće ispit. Ispitna komisija za vreme ispita kandidatu govori samo o pravcu kretanja na sledecoj raskrsnici Početak i kraj ispita je na poligonu auto škole, na parkingu Arena pored auto puta

Praktični deo ispita se prvo obavlja na uređenom prostoru poligonu, gde kandidat pokazuje osnovne veštine u upravljanju vozilom npr:

– vizuelna provera vozila, (obilazenje oko vozila)
– priprema za polazak,
– održavanje pravca u jednoj saobraćajnoj traci,
– kretanje vozilom unazad sa promenom saobracajne trake,
– ubrzavanje i kocenje
– polukružno okretanje izmedju linija sa manevrom,
– parkiranje podužno vožnjom unazad,
– parkiranje pod pravim uglom vožnjom unazad

Ukoliko kandidat položi poligonski deo ispita sledi vožnja ulicama grada ispitnom trasom koju je kompijuter nasumicno dodelio kandidatu na početku polaganja. Po završetku ispita sledi ocena vozačke veštine i znanja.
Trajanje vozačkog ispita traje najmanje 35 minuta vožnje u saobraćaju.

Polozili ste prakticni ispit 

Ukoliko ste položili prakticni ispit potrebno je da se kod administratora auto skole raspitate o vremenu kada mozete preuzeti :

1. Potvrdu o polozenom vozackom ispitu

2. Potvrdu o polozenom ispitu iz prve pomoći

3. Potvrdu o lekarskom uverenju ne starijem od 6 meseci u momentu predavanja na salteru mup-a

Pored navedenih potvrda na nadleznom salteru mupa potrebno je da predate i priznanice o uplatama troskova za izdavanje vozacke dozvole,slike a za detaljnije informacije raspitajte se u nadleznom mup-u 

Probnu vozačku dozvolu dobijaju kandidati koji nisu posedovali probnu dozvolu. Za kandidate mlađe od 19 godina, probna vozačka dozvola traje do navršene 21. godine starosti, dok za kandidate starije od 19 godina, probna vozačka dozvola traje dve godine.

Po dobijanju vozacke dozvole potrebno je da kupite "P" oznake u knjizarama, kopirnicama ili na drugom mestu ali mozete je i sami istampati. Za vise informacija o oznaci "P" kliknite ovde